Hur mycket skärmtid ska ett barn få utan utan att det påverkar barnet negativt? Vad är för mycket och vilka är fördelarna och nackdelarna med att låta små barn exponeras för digitala skärmar? Ett stort utbud av appar, filmer och tv-program riktade mot barn och en hög användningsgrad i samhället i stort är det inte konstigt att barn, stora som små, exponeras.
Negativ påverkan
Studier visar på negativ påverkan på små barns hjärnor av en hög skärmanvändning i tidig ålder. Detta i en period av livet då flera av de grundläggande färdigheterna i barnens hjärnan utvecklas och där interaktion med vuxna och den fysiska miljön är extra viktig.
Flera studier pekar på att en hög skärmanvändning hos små barn kan bidra till:
- Försämrad koncentrationsförmåga
- Sömnsvårigheter
- Försenad språkutveckling
- Sämre förmåga att hantera känslor
- Nedsatt motorisk utveckling
- Övervikt mm.
Rekommendationer
Barnläkarföreningen1 har sammanställt ett antal rekommendationer om barns skärmtid för både föräldrar och verksamma innom barnhälsovården.
- Ingen skärmtid för barn under 2 år
- Max 1 timme och då tillsammans med vuxen för barn mellan 2 – 5 år.
Ingen skärmtid före 2 års ålder
Barn under två år rekommenderas inte ha någon skärmtid alls. Korta videosamtal i sällskap med vuxen undantas.
Max 1 timme skärmtid mellan 2 till 5 års ålder
I åldern 2 till 5 år rekommenderas max 1 timme om dagen i sällskap med vuxen. Att föredra är ett innehåll med långsamt tempo. Reklaminslag, snabba klipp bör undvikas. Lämna aldrig barnet ensamt med skärmen utan samspela med barnet om innehållet. Underlätta avslut genom att hitta lämpligt tillfälle att avbryta och använd de tekniska lösningar som ofta finns för att begränsa användningen.
Stäng av och lägg undan skärmen då den inte används. Håll måltider, lekstunder skärmfria både för barn och vuxna. Använd inte heller skärmen för att avleda barnets uppmärksamhet eller för tröst.
- Barnläkarföreningens allmänna rekommendationer om små barn och skärmanvändning
https://www.barnlakarforeningen.se/2023/11/01/barnlakarforeningens-allmanna-rekommendationer-om-sma-barn-och-skarmanvandning/ ↩︎
Lämna ett svar